Log in

Hobby’s op je CV vermelden: Ja of Nee?

Deel dit bericht:

Inhoud
Inhoud

Er komt heel wat informatie op je cv, gaande van opleidingen tot vaardigheden. Maar moet je ook hobby’s vermelden? Daar bestaat heel wat twijfel over. Het antwoord lees je in deze blog.

Ja, hobby’s mogen op je CV

Hobby’s mag je zeker en vast vermelden op je curriculum vitae. Ze vormen een interessante toevoeging en helpen om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten met een gelijkaardig profiel.

Bovendien maken ze de inhoud een stuk persoonlijker. 

Vooral voor wie een cv maakt zonder werkervaring zijn hobby’s een uitstekende manier om een cv te vullen. Hiermee kom je makkelijker aan de minimumlengte van 1 pagina. 

We raden wel aan om ze een niet al te prominente plaats te geven. De meeste aandacht gaat natuurlijk naar je opleiding(en) en werkervaring. Pas daarna vermeld je hobby’s. Houd dus rekening met deze volgorde tijdens het opstellen van je cv. 

Ga voor relevantie

Zorg ervoor dat je hobby’s aansluiten bij de functie. 

In een commerciële functie kan je bijvoorbeeld vermelden dat je een ploegsport uitoefent, omdat men graag echte teamspelers aantrekt. Ben je een begeleider in een jeugdbeweging? Dan is dat een mooie troef wanneer je solliciteert voor een functie als leerkracht.

Minder relevante hobby’s laat je best achterwege. Je postzegelverzameling is bijvoorbeeld geen meerwaarde voor een functie als tuinier. Ook irrelevante bezigheden zoals gokken, uitgaan, vrouwen/mannen versieren… kan je beter vermijden. Die zullen eerder een negatief effect op je slaagkansen hebben.

Wat als je geen hobby’s hebt?

Heel wat mensen hebben simpelweg geen hobby. Je hoeft dan geen bezigheden te verzinnen, want vroeg of laat komt de waarheid aan het licht en dan sla je een mal figuur. 

Laat dit onderdeel dan gewoon weg op je cv. 

Voorbeelden van hobby’s op je cv

Sporten

Ben jij een sportief type? Zet dit op je cv. Hiermee weten recruiters dat je aan je gezondheid werkt en een doorzetter bent. Teamsporten zoals voetbal, basketbal, volleybal, hockey… tonen dan weer dat je makkelijk samenwerkt met anderen. 

Zelfs als je niet actief sport maar aan de slag bent als trainer of coach, mag je dit vermelden op je cv. Op deze manier zet je je leiderschapskwaliteiten in de verf. 

Creatieve hobby’s

Creatieve hobby’s kunnen erg divers zijn: koken, schilderen, fotografie,… Met deze bezigheden scoor je altijd wanneer je solliciteert voor een creatieve functie zoals grafisch ontwerper, marketeer of interieurstylist. 

Technische hobby’s

Bij technische hobby’s draait het vooral om handenarbeid, bijvoorbeeld houtbewerking of in de tuin werken. Ook online zijn er verschillende technische bezigheden die goed staan op je cv. Denk maar aan het programmeren van websites en videobewerking.

Vrijwilligerswerk

Wie vrijwilligerswerk doet, heeft vaak een streepje voor tijdens een sollicitatie. Of je nu mensen met een beperking helpt, geld inzamelt voor een goed doel of een handje toesteekt in een kinderopvang: vermeld dit zeker op je cv. 

Verenigingen

Nog een hobby die je kan toevoegen is je verenigingsleven. Ben je lid van een toneelgroep of een jeugdbeweging (Chiro, Scouts…)? Dan zien werkgevers dit als een positief teken. 

Start je carrière en probeer het uit!

Start je carrière en probeer het uit!

CV's en sollicitatiebrieven die eruit springen!

CV Voorbeeld

Succesvol solliciteren begint hier

Op mijnsollicitatie.com vind je niet alleen nuttige tips, maar ook handige online tools™ om snel een professionele CV en Sollicitatiebrief te maken. 
Ontdek het zelf en vind je droombaan.
Sollicitatiebrief voorbeeld