Log in

Hoe Schrijf je een Professionele Persoonlijk Profiel voor je CV?

Deel dit bericht:

Inhoud
Inhoud

Wil je meer sollicitatiegesprekken binnenhalen? De gemakkelijkste manier om dit te bereiken is door meteen de aandacht van een recruiter te trekken door de hoogtepunten van je carrière samen te vatten aan het begin van je cv – in een sectie die de cv-profiel (persoonlijk profiel) wordt genoemd.

Het doel van deze cv-sectie, die ook bekend staat als een professionele samenvatting of cv-statement, is om een goede eerste indruk te maken. Het vat je werkervaring, vaardigheden en prestaties samen in een korte en beknopte verkoop pitch waarin jij het product bent.

Doe het goed, en je toekomstige werkgevers zullen eerder geneigd zijn om de rest van je cv te lezen.

Zonder verder oponthoud laten we je zien hoe je een uitzonderlijke professionele samenvatting schrijft die je niet alleen naar meer sollicitatiegesprekken leidt, maar je ook helpt om een baan te krijgen.

Deze gids zal je laten zien:

 • Wat is een professionele samenvatting?
 • Waarom heb je een professionele samenvatting nodig?
 • Hoe schrijf je een professionele samenvatting?
 • Wat te doen als je geen ervaring hebt in het veld?
 • Wat is een cv-doel en een cv-profiel?
 • Voorbeelden van professionele samenvattingen van echte professionals.

Wat is een professionele samenvatting?

Een professionele samenvatting geeft de recruiter snel een overzicht van je vaardigheden en prestaties, zonder dat ze in de rest van je cv hoeven te duiken. Het staat bovenaan je cv, onder je naam en contactgegevens. Je kunt het zien als een teaser voor de rest van je cv.

Het zou je belangrijkste vaardigheden, ervaringen en prestaties moeten samenvatten die betrekking hebben op de functiebeschrijving.

Kijk naar het voorbeeld hieronder om te zien hoe het er in de praktijk uitziet:

De professionele samenvatting sectie staat ook bekend als:

 • Cv-samenvatting
 • Kwalificaties samenvatting
 • Cv-verklaring
 • Hoofding verklaring
 • Competenties
 • Carrière samenvatting
 • Ervarings samenvatting
 • Persoonlijke verklaring

Hoe lang moet een professionele samenvatting zijn?

Over het algemeen moet een cv-samenvatting vrij kort zijn. De meest voorkomende lengte is 3-5 zinnen of opsommingstekens. Het mag niet langer zijn dan 5-6 beknopte opsommingstekens, maar het mag ook niet korter zijn dan 2 opsommingstekens.

Je kunt ook het eerste opsommingsteken vervangen door een korte inleidende alinea met daarin je functietitel, jaren ervaring en specialisatie.

CV Voorbeeld

Waarom heb je een professionele samenvatting nodig?

Hoewel veel mensen nog steeds de cv-profiel sectie niet opnemen in hun cv’s, is dit een vergissing. Maar waarom is dit een vergissing?

 • Je wilt meteen de aandacht van de recruiter trekken.
 • Je maakt hun leven een beetje gemakkelijker, omdat je hen meteen vertelt wie je bent.
 • Recruiters zijn drukke mensen, ze gaan door tientallen, soms honderden cv’s voordat ze een paar gekwalificeerde kandidaten kunnen vinden.

Weet je wat dit betekent? Snelkoppelingen. In eerste instantie zullen recruiters snel door cv’s skimmen op zoek naar specifieke trefwoorden en zinnen die overeenkomen met waar het bedrijf naar op zoek is.

Daarom wil je de beste cv-samenvatting opnemen die je kunt bedenken, omdat een goede samenvatting alleen bestaat uit deze sappige hapklare zinnen en trefwoorden die een recruiter in één oogopslag kan herkennen.

Kortom, een professionele samenvatting stelt je in staat om de tijdsbeperking van een recruiter om te zetten in een voordeel.

Hoe schrijf je een professionele samenvatting?

Zoals we al eerder zeiden, moet een goede professionele samenvatting een werkgever overtuigen om het volgende deel van je cv te lezen – dat is alles. Als het lukt, dan heeft het zijn doel bereikt.

Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want het kan lastig zijn om de meest opwindende aspecten van je carrière samen te vatten in een 3-5 punten samenvatting.

Gelukkig zijn er een paar tips en trucs die je kunt gebruiken om een indrukwekkende cv-samenvatting te maken.

Voordat je begint met schrijven:

 • Schrijf andere cv-secties en schrijf dan pas je professionele samenvatting. Het is verrassend makkelijk als je al andere delen van je cv hebt geschreven. Het enige wat je hoeft te doen is de meest indrukwekkende feiten en statistieken kiezen.
 • Selecteer de essentiële zoekwoorden uit de functieomschrijving, zodat je je samenvatting kunt aanpassen. Begin met de functieomschrijving die ervoor zorgde dat je solliciteerde voor de baan. Lees het zorgvuldig door en zoek naar de belangrijkste zoekwoorden. Dit zijn de zelfstandige naamwoorden of zinnen die de functie, relevante vaardigheden en de ideale kandidaat het beste beschrijven. Denk voordat je begint met schrijven na over hoe ze samenvallen met je eigen vaardigheden en ervaringen. Op deze manier heb je ook een grotere kans om door de ATS-systemen te komen die bedrijven gebruiken.

  Zodra je begint te schrijven:

Schrijf in het eerste opsommingsteken je professionele titel. Vergeet niet het aantal jaren ervaring toe te voegen. Je wilt meteen je professionele identiteit communiceren. Je kunt het ook in vet schrijven. Het kan er zo uitzien: “Gecertificeerd Projectmanagement Professional met meer dan 4 jaar ervaring”.

Kies de 3-4 meest indrukwekkende delen van je cv en herschrijf ze in pakkende opsommingstekens. Verleid je potentiële werkgever om verder te lezen. Heb je erkenning gekregen voor de beste klantenservice? Of heb je 95% van de verkoopdoelen vijf opeenvolgende jaren gehaald? Dit zijn de dingen die een vermelding verdienen bovenaan je cv!

Vertaal elke prestatie naar cijfers. Elk opsommingsteken moet minstens één stuk kwantificeerbare gegevens bevatten. Gebruik percentages, cijfers of indrukwekkende verkoopcijfers. Het geeft de manager een beter idee van hoe je hebt gepresteerd in je vorige banen. Cijfers trekken de aandacht. Maak daar gebruik van.

Vat samen wat je te bieden hebt. In plaats van te zeggen wat je wilt, moet je in gedachten houden wat zij willen. Maak duidelijk welke waarden je aan het bedrijf kunt toevoegen. Zoek naar gemeenschappelijke draden in je werkgeschiedenis en naar vaardigheden die het meest van toepassing zijn op de baan.
Hoe je zoekwoorden kunt gebruiken in een cv-samenvatting

Een professionele samenvatting kan meer doen dan alleen de aandacht van de recruiter trekken. Het kan ook je cv meer ATS-vriendelijk maken.

Het is een geweldige plek waar je één of twee ATS-vriendelijke zoekwoorden kunt opnemen en het er nog steeds natuurlijk uit zal zien.

Dergelijke zoekwoorden kunnen je branche-relevante harde vaardigheden zijn, eerdere functieposities, opmerkelijke klanten, certificaten en cursussen van gerenommeerde instellingen, of een opmerkelijke universiteit (als je recent je diploma hebt behaald).

Bovendien moet je zoekwoorden en relevante vaardigheden uit de functieomschrijving toevoegen.

Doe echter niet te creatief met de kop. Hoewel het vervangen van de professionele samenvatting kop met “Overzicht” geweldig klinkt, weet ATS niet wat het betekent en zou het het niet herkennen.

Voorbeeld van een cv-samenvatting voor veelvoorkomende carrières

Nu je de ins en outs kent van het schrijven van een cv-samenvatting, zijn hier een paar voorbeelden die je kunnen inspireren bij het schrijven van je samenvatting:

Voorbeeld van een professionele samenvatting voor klantenservice
Resultaatgerichte en gemotiveerde klantenservicemedewerker met meer dan 4 jaar relevante ervaring. Gedreven om lid te worden van het Techia-team en bij te dragen aan de groei van het bedrijf. In de vorige rol leidde het vermogen om klanten zich comfortabel en ontspannen te laten voelen tot 98% klanttevredenheid en 25% meer omzet dan de gemiddelde werkgever.

Voorbeeld van een professionele samenvatting voor detailhandel
Toegewijde en hardwerkende winkelbeheerder met een diploma in Bedrijfskunde. Gedreven om mijn sterke aandacht voor detail en nauwkeurigheid bij te dragen aan J&R inc. Bedreven in communicatie met leveranciers en leveranciers, coördineren van verschillende bedrijfsactiviteiten en onderhouden van documenten en bestanden. In voorgaande functies zorgde dit voor een extra omzet van $50k per kwartaal en verhoogde klanttevredenheid met 20%.

Voorbeeld van een professionele samenvatting voor een verpleegkundig cv
Gemotiveerde en vindingrijke Orthopedisch Verpleegkundige met 10 jaar ervaring in diepgaande kennis van trauma herstel, agressieve pijnbeheertechnieken en postoperatief herstel. Vooral bedreven in het bieden van externe fixatiezorg en voortdurende bewegingstherapie, samen met monitoring van neuromusculaire status. Toegewijd om te werken als orthopedisch verpleegkundige voor mensen die worstelen met mobiliteitsproblemen als gevolg van ongevallen en degeneratieve aandoeningen die botten en spieren aantasten.

Voorbeeld van een professionele samenvatting voor een administratief assistent
Zelfgestuurde en nauwkeurige uitvoerend assistent met vaardigheden in verschillende kantoor-/administratieve taken, zoals het coördineren van vergaderingen, bijhouden van de agenda en planning, documenten archiveren en bedrijfscorrespondentie beheren. Zeer zelfgemotiveerd met een solide werkethiek en multitasking-vaardigheden.

Voorbeeld van een professionele samenvatting voor een data analist
Afgestudeerd in Informatiesystemen met twee jaar praktische ervaring in gegevensanalyse. Gedreven om met grote hoeveelheden gegevens te werken en deze om te zetten in informatie, informatie in inzicht en inzicht in zakelijke beslissingen. Ik heb ook een sterke interesse in het veld van gegevensvisualisatie en ben gefascineerd door de kracht om complexe datasets te comprimeren tot toegankelijke en aantrekkelijke grafische weergaven.

Voorbeeld van een professionele samenvatting voor een magazijnmedewerker
Hardwerkende en toegewijde magazijnmedewerker met meer dan 2 jaar uitgebreide ervaring in het inspecteren van inkomende zendingen, voorbereiden en verwerken van bestellingen en uitvoeren van verschillende administratieve taken. Winnaar van de Medewerker van de Maand Award met een sterke aandacht voor detail en nauwkeurigheid en vastberadenheid om uitzonderlijke resultaten te behalen. Biedt uitstekende tijdmanagementvaardigheden en belangrijke vaardigheid om zelfstandig of in een team te werken.

Voorbeeld van een professionele samenvatting voor receptioniste
Klantgerichte en resultaatgerichte Front Desk Assistent met vaardigheden in verschillende administratieve taken, het verbeteren van alle kantoorprocessen en -procedures en het bieden van ondersteuning aan kantoorbeheerders. Geweldige communicator met een diploma in Bedrijfskunde van een bekende universiteit en een uitzonderlijk vermogen om kalm te blijven in stressvolle situaties. Bezit goed ontwikkelde communicatievaardigheden en uitstekende vaardigheden in timemanagement.

Voorbeeld van een professionele samenvatting voor management
Ervaren projectmanager met 16 jaar ervaring in IT-projecten. Verantwoordelijk voor het beheer van teams tot 15 directe en 7 indirecte medewerkers. Heeft uitgebreide kennis op hoog niveau in projectuitvoering met behulp van best practices van waterval- en agile-methodologieën. Hoog niveau van kennis van Jupyter Notebook, MS Project, MS Excel, MS Word.

Voorbeeld van een professionele samenvatting voor projectmanager
Logistiek en Planning PMO voor Anheuser-Busch InBev met meer dan 7 jaar ervaring in Supply Chain Operations & Project Management. Woonde en werkte voor ABI in 6 steden in de afgelopen jaren, beheerde meer dan 300 directe en indirecte medewerkers en meer dan 0,5 miljard BRL in de loop van de jaren. Bij ABI ervoer ik de routines in brouwerijoperaties en stadsdistributie. Als projectmanager bouwde ik het Zone Logistics Projectgebied voor ABI LAN, verantwoordelijk voor Supply Chain 4.0, met integratie van de technologieën WMS, YMS, TMS en Tracking.

Voorbeeld van een cv-samenvatting voor een pas afgestudeerde
Aangenomen door Alex – Business Administration Intern

Een aanpasbare en verantwoordelijke afgestudeerde die op zoek is naar een instapfunctie op de markt voor Business Analytics, Bedrijfsadvies of Financiën. Mijn dubbele graad in Bedrijfskunde en Rechten en mijn vorige functie als financieel controller hebben me een veelzijdige achtergrond gegeven en me in staat gesteld een analytische/logische aanpak voor taken te ontwikkelen, softwarevaardigheden en het vermogen om onder druk te werken. Kortom, ik ben betrouwbaar, hardwerkend, met een sterke aandacht voor detail en ik ben enthousiast om meer te leren over nieuwe technologieën en zakelijke kwesties. Ik kan zowel op eigen initiatief als in een team goed werken. Ik kan ook naar het buitenland reizen.

Hoe schrijf je een cv-samenvatting als ervaren professional?

Als je 10 tot 15 jaar professionele ervaring hebt, heb je waarschijnlijk een lange lijst met werkgerelateerde prestaties ontwikkeld. Je kwalificatiesamenvatting is de ideale plek om de meest indrukwekkende daarvan te laten zien.

Aan de andere kant kan het met die mate van ervaring behoorlijk uitdagend zijn om de juiste informatie voor je professionele samenvatting te kiezen.

Wat moet je dan doen?

Begin met het zorgvuldig herlezen van de vacatureadvertentie.
Markeer eventuele vaardigheden die je al bezit die overeenkomen met deze functieaanbieding.
Kijk of je je prestaties uit het verleden kunt bedenken die laten zien hoe je die vaardigheden met succes hebt gebruikt in je vorige baan.
Ben je bijvoorbeeld een ervaren sales- en klantenserviceprofessional? Verkoop het. Vermeld hoe je strategieën hebt ontwikkeld die hebben geleid tot meer dan 15% meer nieuwe klanten. Of hoe je beloningsprogramma een klantsuccespercentage van meer dan 45% heeft bereikt. Cijfers kunnen veel overtuigender zijn dan woorden.

Vergeet ook niet altijd actiewoorden en relevante zoekwoorden te gebruiken.

Hier is een voorbeeld van een professionele samenvatting van een ervaren professional:

HubSpot – Voorbeeld van een directeur Bedrijfsontwikkeling Cv-samenvatting

Gepassioneerde bedrijfsversterker.
Geeft energie aan complexe marktsegmentinstap en verkoop- en marketinglanceringsplannen voor technische producten en diensten. Oprichter van het zeer invloedrijke initiatief “HubSpot voor veteranen”.
Bewezen groeiconsulent en ondernemerscoach voor meer dan 200 organisaties. Pleitbezorger van lean startup en op gegevens gebaseerde strategie.
Leiderschap beslaat carrière met directe toepassing op startups, Techstar-accelerators, zakelijke bedrijfsontwikkeling en overheid. ROI-gerichte relatiebouwer.
Levenslange leraar en leerling: Startup Institute, Techstarts, HubSpot Partner-programma’s.

Hoe schrijf je een professionele samenvatting als je van carrière wilt veranderen?

Als je van carrière wilt veranderen, probeer dan te laten zien hoe je eerdere ervaring verband houdt met de functie waarvoor je solliciteert of hoe het je toekomstige werkgever kan helpen groeien.

Ben je een softwareontwikkelaar die wil werken met een nieuwe programmeertaal, laten we zeggen Python? Je kunt vermelden hoe je al 7 mobiele apps hebt ontwikkeld met behulp van JavaScript en HTML. Zelfs iets kleins als het voltooien van een Python-online cursus op CodeAcademy kan wonderen doen.

Maar als je nog steeds het gevoel hebt dat je niet genoeg ervaring hebt om deze carrièreverandering te maken, overweeg dan om je professionele doelen of cv-doel in je cv-samenvatting op te nemen.

Hier is een voorbeeld van een cv-samenvatting voor iemand die van carrière wil veranderen:

Transitie naar een carrière in digitale marketing, met een sterke basis in consumentenonderzoek en marktanalyse. Voormalig marktonderzoeker met een scherp oog voor detail en sterke analytische vaardigheden. Op zoek naar een kans om mijn creatieve en technische vaardigheden te combineren om waardevolle digitale marketingstrategieën te ontwikkelen en de aanwezigheid van het merk te vergroten.

Wat je niet moet doen in je cv-samenvatting

Er zijn een paar veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het schrijven van een cv-samenvatting. Hier zijn enkele voorbeelden van wat je niet moet doen:

 • Herhaal gewoon je cv. Een goede cv-samenvatting vat je cv samen, maar herhaalt het niet. Het is bedoeld om nieuwe informatie en inzichten te bieden aan de recruiter.
 • Gebruik van clichés. Vermijd veelgebruikte termen zoals “teamspeler”, “gemotiveerd”, “resultaatgericht” en “probleemoplosser”. Deze termen worden zo vaak gebruikt dat ze weinig betekenis hebben en weinig indruk maken.
 • Te veel persoonlijke informatie delen. Houd het professioneel en relevant voor de functie waarnaar je solliciteert.
 • Te algemeen zijn. Zorg ervoor dat je specifieke details en prestaties opneemt om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten.
 • Een langdradige samenvatting schrijven. Houd het beknopt en to the point. Recruiters willen snel kunnen begrijpen wat je te bieden hebt.

Wat te doen als je geen ervaring hebt in het veld?

Als je weinig tot geen ervaring hebt in het veld waarin je solliciteert, maak je geen zorgen. Je kunt nog steeds een sterke cv-samenvatting schrijven door je overdraagbare vaardigheden en relevante ervaring te benadrukken.

Bijvoorbeeld:

Recent afgestudeerd met een diploma in Marketing en een passie voor digitale media. Ervaring met het beheren van sociale media-accounts voor persoonlijke projecten en stage bij een lokaal marketingbureau. Op zoek naar een kans om mijn creatieve en analytische vaardigheden toe te passen in een professionele marketingomgeving.

Onthoud dat je cv-samenvatting je kans is om jezelf te presenteren en je sterke punten te benadrukken, zelfs als je nog geen uitgebreide ervaring hebt in het specifieke vakgebied.

Wat is een cv-doel en een cv-profiel?

Naast de professionele samenvatting kun je ook overwegen om een cv-doel of een cv-profiel op te nemen in je cv. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, hebben ze enkele verschillen:

Een cv-doel is een korte verklaring aan het begin van je cv waarin je aangeeft welk type baan je zoekt, welke vaardigheden en ervaring je hebt en wat je doelen zijn in je carrière. Het is vooral handig als je van carrière wilt veranderen of als je weinig ervaring hebt in het veld waarin je solliciteert. Hier is een voorbeeld:

Op zoek naar een uitdagende rol als junior softwareontwikkelaar om mijn programmeervaardigheden verder te ontwikkelen en bij te dragen aan innovatieve softwareoplossingen.

Een cv-profiel is vergelijkbaar met een professionele samenvatting en biedt een overzicht van je vaardigheden, ervaring en prestaties. Het kan meer nadruk leggen op je professionele prestaties en is meestal langer dan een cv-doel. Hier is een voorbeeld:

Resultaatgerichte senior marketeer met meer dan 8 jaar ervaring in het ontwikkelen en uitvoeren van succesvolle marketingcampagnes. Bewezen trackrecord van het vergroten van merkbekendheid en omzetgroei. Expertise in digitale marketing, contentcreatie en teamleiderschap.

Of je nu kiest voor een cv-doel, een cv-profiel of een professionele samenvatting, het belangrijkste is om duidelijk en beknopt je waarde als kandidaat te communiceren en de aandacht van de recruiter te trekken.

Conclusie

Een sterke professionele samenvatting is een krachtige manier om de aandacht van recruiters te trekken en hen te overtuigen om verder te lezen. Het biedt een snapshot van je vaardigheden, ervaring en prestaties en stelt je in staat om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Gebruik deze gids en voorbeelden om een overtuigende cv-samenvatting te schrijven die je helpt om je droombaan te krijgen. Veel succes!

Start je carrière en probeer het uit!

Start je carrière en probeer het uit!

CV's en sollicitatiebrieven die eruit springen!

CV Voorbeeld

Succesvol solliciteren begint hier

Op mijnsollicitatie.com vind je niet alleen nuttige tips, maar ook handige online tools™ om snel een professionele CV en Sollicitatiebrief te maken. 
Ontdek het zelf en vind je droombaan.
Sollicitatiebrief voorbeeld