Overweeg jij om te solliciteren voor een vacature in het onderwijs? Dan heb je natuurlijk een sterke cv nodig. In deze blog vind je nuttige tips om een onderwijs cv te maken.
Een job als docent, leerkracht of leraar
De onderwijssector is erg breed. Het gaat om kleuterjuffen die de allerkleinsten onder hun vleugels nemen, leerkrachten in het basisonderwijs die lessen wiskunde, fysica, biologie… geven, en docenten die in een hogeschool of universiteit actief zijn.
Al deze mensen zijn verantwoordelijk voor de vorming van onze kinderen.
Dat is een hele uitdaging, maar wel eentje die veel voldoening schenkt. Daarom kiezen zoveel mensen voor een job in het onderwijs. Jij ook? Lees dan snel verder en ontdek hoe je succesvol solliciteert.
Wat moet er in een onderwijs cv staan?
Volgende zaken mogen niet ontbreken:
Persoonlijke gegevens
Natuurlijk mogen persoonlijke gegevens zoals je naam, adres, telefoonnummer, e-mail en geboortedatum niet ontbreken. Dat is basisinformatie die op elke leerkracht cv moeten staan.
De contactgegevens zijn nodig om je te contacteren voor eventuele volgende stappen, zoals een persoonlijk gesprek. En een adres dicht bij de school kan ook een voordeel opleveren. Heel wat onderwijsinstellingen zoeken personeel in de buurt.
Werkervaring
Vertel meer over je huidige of voorgaande functies. Vermeld in welke school/unief je aan de slag was en welke leeftijdsgroep je onder je hoede had. Je mag zelfs concrete voorbeelden toevoegen van taken die je uitvoerde. Deze prestaties tonen aan dat je de geschikte kandidaat bent.
Bijvoorbeeld:
September 2016 – juni 2020: Kleuterjuf Groep 1, Basisschool Heilig Hart, Utrecht
- Leerkracht voor de kleinste kleutertjes (20 kindjes)
- Opstellen van creatieve denk en doe-opdrachten
- Wekelijks teamoverleg met collega’s
- Organiseren van schoolreisjes
Naast onderwijsfuncties mag je andere relevante ervaring opnemen. Elk vakgebied waarin je werkt(e) met kinderen, is relevant voor de werkgever. Denk bijvoorbeeld aan een nevenactiviteit als voorlezer in de lokale bibliotheek of als jeugdcoach bij een tennisclub in de buurt.
De kans bestaat dat je toekomstige werkgever referenties opvraagt. Denk op voorhand even na over welke personen je hiervoor opgeeft.
Opleidingen
Vul je cv verder aan met opleidingen die je afrondde.
Heb je daarnaast nog een paar cursussen gevolgd die van pas komen in het onderwijs? Die verdienen ook een plaatsje op je curriculum vitae.
Bijvoorbeeld:
- September 2010 – juni 2014: Hbo-opleiding leraar basisonderwijs, Hogeschool NCOI, Hilversum
- 2016: Cursus EHBO
- 2018: Cursus Leerlingen Motiveren
Opleidingen zet je (net als werkervaring) in omgekeerd chronologische volgorde. Dit wil zeggen dat je eerst de meest recente opleidingen vermeldt.
Vaardigheden en competenties
In een leerkracht cv is het belangrijk dat je pedagogische en didactische vaardigheden in de verf zet. Die zijn belangrijk tijdens het uitoefenen van je job. Meer weten? Ontdek onze tips voor persoonlijke vaardigheden op je cv.
Wat als je geen ervaring hebt in het onderwijs?
Heb je nog geen ervaring als leerkracht? Wie net afgestudeerd is, kan stages vermelden. Vertel over de school waar je stage plaatsvond, voor welke klas(sen) je stond en wat je eruit hebt geleerd.
Algemene tips voor een leerkracht cv
- Vermijd grammatica- en spelfouten (zeker als leraar is dit van groot belang)
- Pas de inhoud van je cv aan op basis van de vacature
- Zorg voor een duidelijke lay-out met voldoende witruimte
- Kies een leesbaar, professioneel ogend lettertype
- Voeg een sollicitatiebrief toe aan je cv