Log in

Hoe zet je referenties in een CV?

Deel dit bericht:

Inhoud
Inhoud

Op een curriculum vitae staat heel wat informatie, van een opleidingsoverzicht tot een lijstje met relevante competenties. Sommige sollicitanten willen ook referenties op hun CV zetten. Met deze getuigenissen kan een werkgever via derden achterhalen wat voor persoon jij bent en hoe je in een professionele context presteert. 

Wil jij een referentielijst toevoegen? Lees dan zeker onze tips en aandachtspunten. 

De kracht van referenties

Referenties zijn vaak doorslaggevend wanneer een werkgever twijfelt tussen jouw profiel en dat van andere sollicitanten. 

Waarom?

Mensen laten zich graag leiden door andere. 

Denk bijvoorbeeld aan de reviews die je bij producten in webshops ziet. Wanneer je een product hebt met 28 reviews en een gemiddelde scoren van 4,5 op 5, dan zal je dat waarschijnlijk verkiezen boven een gelijkaardig product met 2 reviews en een 3 op 5.

Referenties van ex-werkgevers werken op een gelijkaardige manier.

Indien de HR-manager van de job waarvoor je solliciteert vooral positieve reacties te horen krijgt, zal die sneller geneigd zijn om je een kans te geven. Gunstige referenties zijn als het ware een stamp of approval

Wie geef je op als referentie?

Natuurlijk wil je als sollicitant dat je referenties iets positiefs over jou vertellen. Daarom stel je best een referentielijst samen met personen waarmee je een goede werkrelatie hebt. 

Ex-werkgevers of leidinggevenden zijn een voor de hand liggende keuze. Ook collega’s zijn inzetbaar als contactpersoon.

Wie solliciteert zonder ervaring, zoals een student die nieuw is op de arbeidsmarkt, kan een oud-docent of stagebegeleider vermelden. 

In sommige gevallen worden werknemers buiten het bedrijf als contactpersoon opgegeven. Bijvoorbeeld wanneer je regelmatig nauw samenwerkte met een extern communicatiebureau of een leverancier. 

Hoeveel referenties moet je vermelden?

Een drie- tot vijftal referenties zijn meestal voldoende.

Het aantal hangt natuurlijk af van de lengte van je carrière. Iemand die al 30 jaar actief is en bij verschillende bedrijven werkte, kan meer referenties voorleggen dan een young professional.

Toch raden we aan om niet meer dan 5 personen aan je lijst toe te voegen. Indien de recruiter er toch meer wil, kan hij/zij hier altijd naar vragen.

Mogelijke vragen

Tijdens een referentiecheck komen allerlei vragen aan bod. Deze komen regelmatig terug:

  • Welke taken vervulde de kandidaat?
  • Hoe functioneerde hij/zij binnen het team?
  • Kan je enkele positieve en negatieve eigenschappen opsommen?
  • Waarom is de kandidaat bij jouw bedrijf vertrokken?
  • Zo je hem/haar opnieuw in dienst nemen? Waarom?

Referenties vermelden op je CV

Referenties voeg je toe aan een apart onderdeel, net als ‘opleidingen’ en ‘werkervaring’. 

Per referentie vermeld je volgende gegevens:

  • De naam van het bedrijf
  • Voor- en achternaam van de contactpersoon
  • Telefoonnummer 
  • E-mailadres

Let erop dat de telefoonnummers en e-mailadressen nog actueel zijn. Kijk ook even na of je geen fouten maakte tijdens het toevoegen van deze informatie. Een letter of cijfer verschil maakt de persoon onbereikbaar. 

Je bent trouwens niet verplicht om meteen referenties aan je CV toe te voegen (tenzij men hier expliciet naar vraagt). Die komen meestal pas aan bod in een latere fase van de sollicitatieprocedure. 

Wil je geen individuele referenties op je CV zetten? 

Voeg dan volgende zin toe: “Referenties beschikbaar op aanvraag.” Op deze manier weer de recruiter dat hij contact met jou kan opnemen om referenties te verzamelen. En zo vermijd je dat je CV te lang wordt. 

Praktische tips

  • Voeg alleen personen toe waaraan je toestemming hebt gevraagd. Iemands gegevens opgeven zonder voorgaand overleg kan heel negatief uitpakken. 
  • Wees 100% zeker dat ze goede dingen over je vertellen. Slechte feedback zal je slaagkansen niet verhogen. 
  • Potentiële werkgevers houden zich niet altijd aan je referentielijst. Ze zullen waarschijnlijk je naam opzoeken in Google. Zo komen ze misschien ex-werkgevers tegen die minder positief over je zijn. Daar heb je weinig controle over. Waar je wel controle over hebt, zijn je sociale media profielen. Zorg ervoor dat die professioneel ogen. 
  • Vrienden en familie vermeld je best niet, omdat ze geen werkrelatie met je hebben.
  • Aangenomen voor die nieuwe job? Dan zullen je referenties het appreciëren wanneer je ze een bedankje stuurt

Start je carrière en probeer het uit!

CV's en sollicitatiebrieven die eruit springen!

CV Voorbeeld

Succesvol solliciteren begint hier

Op mijnsollicitatie.com vind je niet alleen nuttige tips, maar ook handige online tools™ om snel een professionele CV en Sollicitatiebrief te maken. 
Ontdek het zelf en vind je droombaan.
Sollicitatiebrief voorbeeld