Log in

Waarom zet je nevenactiviteiten op je cv (en hoe doe je dat best)?

Deel dit bericht:

Inhoud
Inhoud

Op een cv gaan je opleidingen en werkervaring met alle aandacht lopen. En dat is logisch. Toch mag je nevenactiviteiten niet vergeten. Relevante nevenactiviteiten op je cv zijn soms een doorslaggevende factor voor de werkgever om jou te selecteren.

Wat zijn nevenactiviteiten?

Nevenactiviteiten zijn activiteiten die je naast je job of opleiding uitoefent. Dit kunnen onbetaalde bezigheden zijn (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk), maar ook betaalde werkzaamheden (zoals een bijbaan). 

Een nevenactiviteit is dus altijd parttime. Je spendeert er enkele uren per week of per maand aan, naast je baan of studie. 

Het verschil met hobby’s

Er bestaat wel eens verwarring tussen hobby’s en nevenactiviteiten.

Het verschil zit in de verantwoordelijkheid.

Wanneer je als doelman, verdediger, middenvelder of aanvaller bij een voetbalclub speelt, is dat een hobby. Het is een vorm van ontspanning. Zit je in het bestuur van de club? Dan draag je een zekere verantwoordelijkheid omtrent inkomsten, transfers, evenementen, enz. Dit wordt dus aanzien als een nevenactiviteit.

Voorbeelden van nevenactiviteiten

Er zijn honderd-en-een verschillende nevenactiviteiten om op je cv te vermelden. Hieronder vind je een paar voorbeelden:

  • Bestuurslid in een sportclub
  • Coördinator van het debatteam
  • Vrijwilligerswerk in een verpleeg- of buurthuis
  • Mantelzorger
  • Voorlezer in de bibliotheek
  • Actief lid van een politieke partij
  • Bloggen en/of vloggen
  • Bouwen aan een startup
  • Collectant voor een stichting

Waarom nevenactiviteiten vermelden op je cv?

Twijfel niet langer en zet nevenactiviteiten op je cv. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • IJver. Nevenactiviteiten zoals vrijwilligerswerk en bestuurswerk maken duidelijk dat je je vrije tijd nuttig besteedt. Het getuigt van ambitie. En dat is iets dat werkgevers natuurlijk graag zien.
  • Teamgeest. Voor heel wat nevenactiviteiten moet je samenwerken met anderen. Zo weet de recruiter dat je makkelijk in een nieuw team zal integreren. 
  • Competenties. Sommige activiteiten laten je toe om nieuwe vaardigheden en competenties te ontwikkelen, waardoor je profiel aantrekkelijker wordt voor bepaalde vacatures.
  • Starters. Als starter heb je weinig of geen werkervaring. Nevenactiviteiten zijn perfect om je cv aan te dikken. 

Net zoals bij opleidingen en werkervaring vermeld je de start- en einddatum van de nevenactiviteit op je cv. Geef ook aan welke rol je speelde. Bijvoorbeeld:

2018 – heden: Vrijwilligerswerk in woonzorgcentrum Sint-Anna.

In je motivatiebrief mag je meer informatie geven. Vertel meer over je taken en verwezenlijkingen. Een nevenactiviteit kan trouwens ook dienen als referentie op je cv.

Opgelet voor belangenverstrengeling

Soms doe je er goed aan om nevenactiviteiten NIET op je cv te zetten. Wanneer er sprake is van belangenverstrengeling, bijvoorbeeld.

Stel dat je solliciteert voor een job als webdesigner in een communicatiebureau, terwijl je voor en na je werkuren als freelancer aan de slag bent. Je potentiële werkgever heeft dan misschien schrik dat je klanten ‘steelt’. De integriteit ten aanzien van elkaar zou dan in het gedrang komen. 

Start je carrière en probeer het uit!

CV's en sollicitatiebrieven die eruit springen!

CV Voorbeeld

Succesvol solliciteren begint hier

Op mijnsollicitatie.com vind je niet alleen nuttige tips, maar ook handige online tools™ om snel een professionele CV en Sollicitatiebrief te maken. 
Ontdek het zelf en vind je droombaan.
Sollicitatiebrief voorbeeld